Jótállási feltételek

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a hazai piacon kapható gázkészülékek a gyártási folyamatok során szigorú ellenőrzésen esnek át. Természetesen megfelelnek az európai minőségbiztosítási követelményeknek. Önök gyárilag lepróbált készüléket vásárolnak a hazai kereskedelem kínálatában, és minden egyes készülék gyári azonosító számmal rendelkezik. A hazai forgalombahozatal feltétele az ún. Minőségi tanúsítvány, melyet a gyártó/importőr köteles biztosítani. A gázszolgáltatók a gázátvétel során (új építés, kazáncsere stb. esetén) az egyéb beépítésre került termékekről szóló Megfelelősségi nyilatkozatokkal együtt kérhetik. Ezeket - általában - a kivitelezők biztosítják a többi, hatóságok felé beadandó dokumentummal együtt.
Ezen Megfelelősségi nyilatkozatok, tanúsítványok az importőrök, képviseletek honlapjáról is elérhetők.
Azonban a jótállás, garancia feltétele a felszerelt, valamint a helyi gázszolgátató által átvett gázkészülék szakszervíz által történő üzembe helyezése. A garancia a szervíz általi üzembehelyezés keltétől számítva kezdődik. Ebben az egyes készülékmárkák között nincs különbség.
 
Amiben eltérés lehet az egyes készülék-márkák között, az a garancia ideje és a meghosszabbítás feltételei. Alap esetben a gyártók 1 év teljes körú garanciát vállalnak a gázkészülékekre, megfelelve az európai jogszabályoknak. Azonban egyes gyártók ettől - a fogyasztó előnyére - eltérnek és az üzembehelyezéstől számítva 2 év garanciát biztosítanak. Előfordulhat, hogy ez esetben szigorúbbak a garaniális feltételek.
A fenti garanciaidő elteltével - általában - lehetőség van a garancia meghosszabbítására. A meghosszabbított garancia - szintén általában - a főalkatrészekre vonatkozik és bizonyos feltételekhez kötött. Abban nincs eltérés az egyes gyártók között, hogy az üzembe helyezéstől számított 1 év elteltével a szervíz által elvégzett karbantartást igazolni kell.


Üzembehelyezés

Miután készülékét a gázszerelő felszerelte, úgy saját biztonsága érdekében is végeztesse el a készülék szakszerű üzembe helyezését. Ekkor kollégáink beállítják a szükséges paramétereket, valamint ellenőrzik, hogy a kivitelezés során nem történt-e a további biztonságos üzemeltetést veszélyeztető hiányosság.
Garanciális beüzemelés és javítás feltételei
A beüzemeléshez az alábbi dokumentumokra van szükség, melyeket Önnek, ill. a kivitelezést (a készülék felszerelését) végző gázszerelőnek kell biztosítania:
A készülék szabályszerűen kitöltött garanciajegye (Jótállási füzet). Vásárláskor a kereskedőtől kapja meg. 
A területileg illetékes kéményseprő vállalkozástól kapott szakvélemény a füstgáz elvezétéséről. (ún."kéményseprő nyilatkozat"), szükség esetén kéménybélelés
A területi gázszolgáltató által kiállított gázátvételi jegyzőkönyv (gázmű engedély vagy MEO)
A gázszerelő által a garanciajegy megfelelő rovatának , az ún. Telepítői nyilatkozatnak a kitöltése.
A gázmérő (gázóra) megléte (a gászszolgáltató biztosítja a gázátvételt követően).
Érintésvédelmi jegyzőkönyv (EPH szakvélemény)


Más a gázkészülékek megítélése
A villamos és egyéb készülékeknél a gyártók alapból minimum 1 év garanciát adnak, amit a vásárlás során akár ki is lehet terjeszteni. A gázkészülékeknél, gázkazánoknál nincs ilyen, ott sokkal bonyolultabb garanciális feltételek vannak, melyekre nem árt odafigyelni.
Tapasztalati tény az, hogy a szerelők gyakran találkoznak olyan gázkazánokkal, melyeket nem megfelelően, az előírásokat nem pontról-pontra betartva üzemeltek be. Sajnos a készülékek legalább 60 százaléka ilyen. A megrendelő nem is sejti, hogy a ilyenkor a készülék meghibásodása esetén önmagának kell állnia a költségeket még akkor is, ha gyári hiba történt. A beüzemelésnek a gyártó által előírt pontos menete van, és alapfeltétel, hogy a kazán optimális működéséhez szükséges összes papír (gázterv, engedély, nyilatkozatok, kémény stb.) rendelkezésre álljon.
A gázkazánok beüzemelése az újonnan felszerelt (új telepítésű vagy csere) készülékek esetében az optimális működéshez szükséges számos műszaki paraméter beállítása utáni első elindítást jelenti, miután az üzembe helyező szakember meggyőződött arról, hogy a biztonságos működéshez szükséges feltételek rendelkezésre állnak. Az üzembe helyezést csak az arra jogosult, a kazángyártó, -forgalmazó által felhatalmazott szervizpartner végezheti, aki általában rendelkezik a márkaforgalmazó által hivatalosan kibocsátott, arcképes szerelői igazolvánnyal, papírral.
– Sokan sajnos nem adják át a gázmeóval a készüléket, nem jelentik be a azt, mert sok ideig tart, hosszú procedúra. De az is előfordul, hogy mire a tervek megérkeznének, a kazán már üzembe van helyezve, és a szerelőt nem hívják vissza újra a hivatalos átadásra, a készülék bejelentésére, így szintén elmarad a regisztráció, ami garanciavesztéssel járKarbantartás


Növelje készüléke élettartamát! Csökkentse gázszámláját!
Kerülje el a veszélyes helyzeteket! 
Ha szeretné, hogy gázkészüléke
                                  biztonságosan,
                                   üzembiztosan,
                                   takarékosan
működjön, nézesse át!
Minden évben sok baleset (sajnos akár haláleset is) történhet a gázkészülékek évenkénti karbantartásának és a gázkészülék javításának elmulasztása miatt. A baleset- és életveszély elkerülése mellett a gázkészülék javítás, valamint karbantartás döntő tényező a készülék élettartamának meghosszabbítása, illetve a gázfogyasztás csökkentése érdekében.
Gyakran csupán néhány ezer forintos javítás, alapos kitakarítás, esetenként műszeres bemérés, a fogyasztás beállításának ellenőrzése már elegendő ahhoz, hogy több tízezer forintot megspóroljon gázszámlából. A gázkészülék szakszerű javításával akár egy tragédia is megelőzhető! 
A szén-monoxidos balesetek nagy része annak köszönhető, hogy a készülék karbantartása esetleg már több éve elmaradt.  
ÉVENTE NÉZESSE ÁT VELÜNK GÁZKÉSZÜLÉKÉT!
 
 Amennyiben készülékét egy éven belül helyezték üzembe:
Készülékének beüzemelését követően Ön egy év teljes körű garanciára jogosult. 
Azonban lehetősége van arra, hogy a főalkatrészekre vonatkozó garanciát meghosszabbítsa. A garanciaidő érvényessége a beüzemelés dátumától kezdődik. 
A meghosszabított garancia feltétele a készülék éves felülvizsgálata. Amennyiben élni kíván a lehetőséggel (tanácsoljuk), úgy meg kell rendelnie az éves felülvizsgálatot, automatikusan ugyanis nem jár!
A felülvizsgálat minden esetben díjköteles! A díj egyrészt a készülék típusától, valamint a  távolságától függ. 
Fontos!:
Az Ön által vásárolt készülék főalkatrészeinek jegyzéke a készülékhez kapott garanciafüzetben található.
A garancia érvényesítésének feltétele a garanciajegy megléte, ezért azt feltétlenül őrizze meg!
A garanciafüzetet a felülvizsgálat során is kérni fogjuk.
 Továbbra is forduljon hozzánk bizalommal, ha gázkészülékének már lejárt a garanciaideje!
Természetesen a felülvizsgálat ebben az esetben is ajánlott, mert készüléke élettartamának növelése feltétlenül megéri. A megfeleően átvizsgált és takarított készülék gázfogyasztása a tapasztalatok szerint is kedvezőbb. Továbbá a gázkészülékek biztonságos üzemeltetése mindannyiunk számára megnyugvást jelent. 
Találkozzunk a fűtési idény végén, vagy a következő fűtési idény előtt, tehát nyáron! Tehát MOST!